• Korjasime õuest igatsugu taimi (kaselehed, põdrakanep, hapuolikas, teeleht, männi-, kuusevõrsed jm, mis meeldib) • hakkisime ära noaga, mitte masinaga, • rullisime taignarulli (võib ka pudeliga) • sekka mere- või roosat soola – tunnetuse järgi aga pigem soolane, küüslauku kui meeldib NB! Natuke hapukurgivett kui on järel talvest – põhimõte sama kui leivajuuretise jätkamisel • kõik see modru purki, kus on juba sees natuke keedetud külma(!) või allikavett, nii et taimed oleksid vee all • kõige peale vahtralehti, et peenem kraam ei tõuseks pinnale • ja eelnevalt läbikeedetud peosuurune maakivi (soovitavalt graniit vm selline, mis ei lagune) peale kaas, purk ei pea olema kurguni täis • Siis toatemperatuuril seisma 2-3 päevaks seejärel hoia 16 kraadi juures 10 päeva lõpuks keldrisse või külmakappi • Sellisel moodusel tulevad kõiksugu vitamiinid ja muud kasulikud ained välja taimedest, B vitamiinid ka!, taimemass saab aluselisemaks ja kehale vastuvõetavamaks, näiteks ajab nõgesest nitrogeeni välja, mis maksale muidu kahjulik, samas aitab nõgesest head asjad välja jne. • Kasutada saab juba ka nädala pärast või kuu kuni kolme möödudes. Parim jätta talveks, siis hea toidu juurde võtta – sarnane hapukurgi maitsega ja “väetab” keha parimaga, mis loodusest võtta.
Taimedest – • Korja siis, kui kaks päeva pole vihma tulnud – piimahape on just lehe peal! • Peale päikselist lõunaaega, kus vägi on taime ülemises osas aga õitest juba tagasi lehtedesse tulnud. • Korja neid, mida tõesti tunned (tead, et ei ole mürgised !!!), põdrakanepist kasuta pehmeid osi, metsmaasika lehed – hea maksarohi, mustikalehtedest saab inuliini, kanarbikust rauda (juuri saab riivida)
Samamoodi tegin "Ivan tšai'd" - põdrakanepi fermenteeritud teed • Võtsin põdrakanepilehed • rullisin peovahel ükshaaval kuulikesteks • siis need kõik pisikesse purki • vedelikku ei pane lisaks!!! • surusin nii tihedaks, et õhk saaks kõik välja • kõige lõpuks litsusin korgi peale • Siis purk akna peale päikse kätte kaheks-kolmels päevaks kuni on värvunud pruunikaks need pallid – välja paberile kuivama, pigem pimedasse ja sooja. • Teed nendest teha nagu ikka – hea asendus mustale teele. • Neid kuulikesi on ka tubaka asemel kasutatud.
Õpituba toimus Soomes Tammisaari ligidal, õpetaja Selma Eliisa Kilpi
Taisto Uuslail
|
Umbrohu hapendamise koolitus Frantsila maheürditalus Soomes juuni 2011. | ||||