Kollaste õietega ning dekoratiivsete punaste marjadega kukerpuupõõsaid kasvatatakse tavaliselt ilutaimedena. Taime viljad on söödavad, kuid hapu maitsega. Marjade essentsist valmistatakse maiustusi, kõige tuntumad on vast "Barbarissi" nimelised kompvekid.. Erinevalt jõhvikatest on kukerpuu marjade mahlas rohkesti pektiini. Nii sobivad nad tarretise valmistamiseks. Veel võib kukerpuu marjadest valmistada moose, kompotte ja mahla, isegi likööri ja veini. Peale marjade on toidupooliseks noored (enne õitsemist kogutud) kukerpuu lehed, mida kasutatakse kevadiste salatite ja suppide valmistamisel. Rahvameditsiinis kasutatakse kukerpuu vilju uriini- ja sapieritust soodustava vahendina. Samas toimivad marjad ja nende mahl nõrga lahtistina. Kukerpuuveinigi soovitatakse juua kõhukinnisuse, maksa-, sapi- ja seedekulgla haiguste korral. Kukerpuu marjad ja mahl on kasulikud ka südame- ja vereringehaigetele. Kukerpuu viljade, lehtede ning juurte tõmmised ja leotised kutsuvad esile emaka kokkutõmbeid. Järelikult peavad rasedad hoiduma kukerpuuga ravimisest. Samuti ei sobi kukerpuuga ravimine inimestele, kelle veri hüübib väga kiiresti. Veel ravitoimeid vt. |
Harilik kukerpuu Berberis vulgaris |
|
Harilik kikkapuu Euonymus europaeus Foto Arne Ader |