Metsikute toidutaimedena kasutatavad looduses kasvavad taimed sisaldavad vahel isegi kümneid kordi rohkem mineraalaineid ja vitamiine kui tavaline lehtsalat ja teised köögiviljad. Saame sel teel tähtsaid organismi kaistvaid toitaineid. Looduses kasvavad taimed on ka nn leebetoimelised ravimtaimed. Nad on oma toimelt nii ennetavad kui ravivad eemaldades kehast jääkaineid ning ergutades seede- ja erituselundite tööd. Jääkained on kogunenud meie organismi aastate jooksul ja kogeme nende kuhjumist eriti pärast talve, kui toiduvalik on olnud ühekülgsem, tundes muuhulgas kevadväsimust või istmikunärvi- ja liigesevalu. Tasub proovida kevadel tärkavaid metsikuid toidutaimi. Korjake loodusest vaid neid taimi, mida tunnete ja teate olevat söödavad.
KEVADISTE RETSEPTIDE NÄITEID KEVADINE NR 1 UMBROHUSALAT Korja mustasõstra-, mets-harakputke-, naadi-, võilille-, raudrohu- teelehe- ja kaselehti, kuusekasve. Loputa kõik lehed üle ja rebi salatikaussi kihiti peeneks. Serveeri koos salatikastmega, milles on näiteks 1 osa külmpressi taimeõli ja ½ osa sidrunimahla ning maitse järgi natuke mett.
KEVADINE NÕGESESUPP ½ liitrit hakitud nõgeseid kokku umbes 2dl porgandi-, pastinaagi-, selleri-, kartuli- ja tomatikuubikuid (köögivilja võid ka lisamata jätta) 1-2l vett (soovi korral võib osa sellest olla piim) maitseks köömneid, majoraani, basiilikut, peterselli, valget pipart ja sojakastet või ürdisoola Paksenda vesi maisi- või täisterajahuga ja keeda leent umbes 5 minutit nii, et juurikad oleksid poolküpsed. Lisa pestud ja hakitud nõgesed ning maitseained ja lase supil haududa veel umbes 5 minutit. Serveeri näiteks koos sooja rukkileivaga, mille sisse võid samuti panna nõgeseid või teisigi loodusest korjatud taimi.
Magustoiduks KIKKAPUTKE-SAIAKESED ÜRDITTEE VÕI KUUSEKASVUMÕDUGA Valmista tainas täisteranisujahust, rulli lahti ja määri vahele natuke kikkaputkemääret, purustatud pähkleid, mandleid või kookoshelbeid. Vormi tainast saiakesed ja küpseta.
KIKKAPUTKEMÄÄRE ¼ l noori kikkaputke lehti ja varsi 1 l vett 1 dl mett ja/või 3dl leotatud datleid 1,5 dl maisitärklist Segage potis vesi, maisitärklis ja mesi ning hakake segu aeglaselt soojendama, segades keedust pidevalt, et kissell saaks ühtlane. Keetke umbes 10 minutit pidevalt segades. Siis lisage peenekshakitud kikkaputke lehed ja varred, samuti peenekshakitud datlid. Jahutage. Mesi tuleb potti panna soojendamise alguses, sest kuuma kisselli hulka lisades imenduvad mees olevad ensüümid maisitärklisesse ja kissell muutub vesiseks. Seda määret saab kasutada nii leivakattena kui ka küpsetiste, tortide ja kohe söödavate küpsiste täidisena.
© Frantsilan Luomuyrttitila Virpi Raipala-Cormier Määrde võib valmistada ka lahjema ja vedelema, siis võib seda süüa kissellina, supina või jäätisekastmena. Määre säilib külmkapis umbes 4 ööpäeva. Kui kikkaputke maitse on teie jaoks liiga tugev, võite selle asemel kasutada mesiputke, mündi- ja mustasõstralehti või kuusekasve. Hulka võib segada ka õunapüreed. Maitsetaimi on nende seedimist soodustava toime tõttu kasulik toitudele ja küpsetistele lisada. Paljud maitsetaimed soodustavad seedeensüümide ja sapi eritust, tänu millele seedub toit paremini. Kui soolestiku töö on parem, paraneb ka üldine enesetunne. Maitsetaimed ergutavad ka hingamisteede tööd ja toimivad nii kaudselt energiat andvate ja virgutavatena, parandades ka halba enesetunnet külmetushaiguste korral.
KUUSEKASVUMÕDU 1,5l värskeid 3-4cm pikkuseid kuusekasve 6 l vett 2 dl mett hernesuurune tükk pärmi Purusta kuusekasvud ja valmista mõdu nagu tavaliselt. Kalla neile keev või kuum vesi ja lase jahtuda käesoojaks. Lahusta käesoojas joogis mesi ja pärm. Lase mõdul käia 1–2 ööpäeva, kurna ja vala pudelisse. Mõdu säilib jahedas. Kuusekasvud sisaldavad rikkalikult C-vitamiini ning neist saab tervisliku, ergu maitsega mõdu või tõmmise. Kuusekasvud kõrvaldavad kopsuteedest röga ja on nii abimehed köha puhul. Virgutavaid kevadisi hõrgutisi võililledest
VÕILILLELEHERULLID à la Taisto Inervo keedetud odra-, riisi- või tatraputru riivitud porgandit, tüümianit, köömneid või punet, sojakastet Segage täidiseained ühtlaseks massiks ning maitsestage. Pange täidis suurte pestud võilillelehtede peale ja keerake neist rullid, keerates esmalt külgedelt keskele ja seejärel pikisuunas tihedaks rulliks..Keerata on lihtsam kui võilillelehed on korraks kuuma vette kastetud. Küpsetage rullid praepannil õlis või võis ja serveerige umbrohusalati ja nõgesevormiga.
VARAKEVADINE VÕILILLE-ÜRDISALAT à la Virpi Raipala-Cormier võilille lehti (kui rootsud ära võtta, on maitse mahedam) mesiputke või teisi varajasi värskeid maitsetaimi riivitud porgandit purustatud metsapähkleid või mandleid (soovitavalt eelnevalt leotatud) Salatikaste: 1 osa oliiviõli (külmpressitud) ¼ osa sidrunimahla 1 osa vett natuke mett
Lisainfo ”FRANTSILA ÜRDITALU TAIMETOIDU KOKARAAMATUST”! Üle 300 isuäratava ja hõlpsasti valmiva retsepti, maitsetaimetarkusi ning küllaga kasulikke nippe ja vihjeid. |